Deelnemen aan kunstwedstrijden – Negen tips om uw ervaring lonend te maken

Wanneer u klaar bent om uw kunstwerk in te schrijven in lokale kunstwedstrijden, volgen hier negen kunsttips die u kunnen helpen om dit een geweldige ervaring te maken.

Juryleden van de kunstwedstrijd

Een van de favoriete bezigheden van deelnemers is proberen te voorspellen welk soort kunstwerk een bepaald jurylid zal accepteren, op basis van de schilderstijl van dat jurylid. Soms werkt het kiezen van je inzendingen op deze manier en kom je binnen, maar ik heb ook gezien dat juryleden een eclectische mix van stijlen en onderwerpen kozen, waarvan er slechts enkele op hun eigen leken.

Kunsttip # 1 – Mijn advies is om gewoon je beste werk in te voeren – kunst die een vaardig gebruik van je schildermedium laat zien, een goed ontworpen compositie en een afbeelding die creativiteit toont. Dit zijn drie belangrijke criteria van de meeste juryleden.

Wanneer u uw beste kunstwerk invoert, laat u uw sterke punten zien. Daarna is het aan het jurylid en zijn of haar standpunt. En je zult gewoon de grillen van het beoordelingsproces moeten accepteren. Als een extremer voorbeeld van wat er kan gebeuren, had ik ooit hetzelfde jurylid voor twee verschillende shows. Ik deed hetzelfde schilderij in beide kunstwedstrijden en het jurylid wees het van de eerste show af en gaf het een prijs in de latere. Een landelijk bekende kunstenaar vertelde me een soortgelijk verhaal over een schilderij van hem. Het werd afgewezen op de ene nationale show en won de Best of Show in een andere. Ik ben er vrij zeker van dat hij mijn jurylid niet had.

Uw kunst fotograferen

Kunsttip # 2 – De tweede belangrijkste factor die je controleert, na het schilderen van een geweldig kunstwerk, is het maken van een goede foto ervan. Dit is wat het jurylid ziet om uw kunst te beoordelen; het moet je goed vertegenwoordigen.

De foto moet natuurlijk scherp zijn en kleuren tonen die nauw aansluiten bij je kunst, dus word bedreven in het fotograferen van je eigen werk of zoek een professional om het te doen.

Wat mensen die foto’s van hun eigen kunst maken, zich misschien niet realiseren, is dat de lichtomstandigheden de kleur van uw foto beïnvloeden. Net als bij de oude filmcamera’s, zal het maken van foto’s met een digitale camera met gloeilampen uw foto meer oranje kleuren. Het gebruik van fluorescerende lampen kan de foto’s groenachtig maken. Buiten fotograferen als de lucht bewolkt is, kan een blauwachtige tint krijgen, dus bekijk uw foto’s goed voordat u ze betreedt.

Veel mensen maken de fout om hun digitale camera op Automatisch te laten staan. Om de kleur in uw afbeelding overeen te laten komen met uw illustraties, moet u weten hoe u de witbalans instelt. Elke keer dat u onder verschillende lichtomstandigheden fotografeert, moet u de witbalans opnieuw instellen. Raadpleeg uw handleiding voor informatie over hoe u dit op uw camera kunt doen.

Een andere belonings- en toegangsmoordenaar verzendt uw inzending niet in het vereiste formaat met de vereiste informatie. Lees altijd het prospectus van de kunstwedstrijd. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen de instructies niet volgen, waardoor hun inschrijfgeld onmiddellijk wordt omgezet in een donatie.

Kunsttip # 3 – Film verdwijnt, dus mijn advies is om vertrouwd te raken met het voorbereiden en verzenden van digitale foto’s.

Kunstwedstrijden waarvoor digitale inzendingen nodig zijn, willen vaak dat uw foto’s op een specifieke manier worden opgemaakt. In de prospectus staat vaak dat uw inzending een zwarte achtergrond moet hebben en een X aantal pixels in het vierkant moet zijn. Als u geen software (zoals Photoshop of Photoshop Elements) wilt kopen die u daarbij helpt, zijn er gratis internetsites die u ook kunt gebruiken om uw afbeeldingen op te maken.

Uw kunst inlijsten

Oké, je bent toegelaten tot een kunstwedstrijd. Er is nog een belangrijke beslissing die moet worden genomen. Hoe goed ga je je werk inlijsten?

Kunsttip # 4 – Vaak kiest het jurylid de bekroonde kunst pas als hij of zij het eigenlijke werk kan zien. Je hele presentatie heeft invloed op die beslissing.

Matten en het goed inlijsten van uw kunst zijn om twee redenen erg belangrijk.

Reden 1: Als je een mooi kunstwerk hebt omgeven door een goedkoop ogende lijst of een lijst die is bekrast of gedeukt, dan heb je in de ogen van het jurylid zojuist de prijswaardigheid van je werk verminderd.

Als je kunst ook wordt omringd door opzichtige of ongepast gekleurde matten, heb je je kansen op een onderscheiding nog verder verlaagd. Het is het beste om conservatief te zijn. Gebruik witte of gebroken witte matten.

Reden 2: Als een kunstkoper je kunst leuk vindt en zou overwegen om het aan te schaffen, wil hij of zij het vaak mee naar huis kunnen nemen en het direct aan de muur kunnen hangen. Als ze vindt dat ze meer geld moet uitgeven om je kunst beter in te kaderen, zal ze waarschijnlijk besluiten dat het het wachten, de kosten of het gedoe niet waard is.

Art Tip # 5 – Mijn advies is om je werk zo goed mogelijk in te kaderen binnen je budget. Als je werk niet verkoopt, kun je de lijst altijd hergebruiken voor andere kunst in andere shows … maar houd rekening met Tip # 6.

Kunsttip # 6 – Vraag jezelf af: hoe ervaren zijn de mensen die de show ophangen?

Laat het me uitleggen. Ooit deed ik mee aan enkele van de kleinere lokale kunsttentoonstellingen. Het probleem dat van gedachten veranderde, was dat ik zoveel frames had gekrast en verpest omdat ze slecht werden behandeld. Ik gebruik mooie lijsten voor mijn kunst – niet de echt high-end, maar ook niet de goedkope. In de kleinere shows, wat Soms gebeurde het dat de kunst werd opgeslagen met de achterkant van het ene kunstwerk tegen de voorkant van een ander. Wanneer dat is gebeurd, kunnen de schroeven aan de achterkant van een frame gemakkelijk krassen maken op de lijst of het kunstwerk erachter.

Kleine kunsttentoonstellingen en kleine organisaties kunnen vrijwilligers hebben die weinig of geen ervaring hebben met kunst. Vooral in deze kleine shows moet u een oordeel vellen over hoe duur u uw werk moet inlijsten.

Ik heb veel meer vertrouwen als de showlocatie een professionele galerie is, omdat ze ervaring hebben met het hanteren en ophangen van kunst.

Glas voor uw lijst

Als je kunst maakt die onder glas moet worden ingelijst, moet je een andere beslissing nemen. Gebruik je gewoon glas of het duurdere, niet-reflecterende glas?

Art Tip # 7 – Gebruik het beste glas dat u zich kunt veroorloven.

Hoe duur het ook is, laat me uitleggen waarom ik een groot voorstander ben van niet-reflecterend glas. Enkele jaren geleden werd ik toegelaten tot een kunstwedstrijd in een galerie. Normaal gesproken hebben galerijen spoorverlichting die kan worden geplaatst om reflecties te verminderen.

Helaas hing mijn kunst (onder gewoon glas) aan een muur met uitzicht op de voorramen. Toen de zon buiten op straat scheen, was het tafereel buiten alles wat je kon zien weerspiegeld in mijn glas. Dit is een zeer effectieve manier om te garanderen dat u geen uitverkoop of beloning krijgt.

Maar omdat ik een langzame leerling was, bleef ik een paar jaar later gewoon glas gebruiken tot een weekend. Ik had me aangemeld om mijn kunst op een kunstbeurs te tonen. Nu betaalt de kunstenaar op een kunstbeurs ruimte om zijn luifel of tent op te zetten om zijn werk te laten zien en hopelijk te verkopen.

Tenten voor dit gebruik zijn bijna altijd wit, net als de mijne. De witte muren van mijn gehuurde tent zorgden voor een reflecterende situatie die de lichten die ik gebruikte niet konden overwinnen.

Voor een deel van de kunst staan ​​was bijna alsof je voor een spiegel stond. Nogmaals, de enige manier om de kunst echt te zien, was door opzij te gaan staan. Ik had dat weekend een uitverkoop.

Ik ben misschien een langzame leerling, maar uiteindelijk zinkt de les toch in. Sinds dat rampzalige weekend heb ik alleen niet-reflecterend glas gebruikt. Het is bijna net zo duur als goud, maar het werkt erg goed en elimineert een zeer belangrijke hoofdpijn.

Verzending van uw kunst

U kunt op een gegeven moment besluiten om deel te nemen aan een kunstwedstrijd in een ander gebied, waar u uw kunst moet verzenden.

Art Tip # 8 – Tel al je kosten op voordat je meedoet aan een wedstrijd, want de kosten lopen snel op.

Ten eerste moet je een stevige doos kopen om je schilderij te verzenden. Air Float Systems (www.airfloatsys.com) dragen dozen die speciaal zijn gemaakt voor het verzenden van kunst. De dozen zijn erg stevig, maar niet goedkoop. Of je kunt iets maken dat lijkt op de Air Float-dozen door een spiegeldoos te kopen (verkrijgbaar bij U Haul en andere inpakwinkels) en wat schuim.

Ten tweede wijst de kunstgroep die de show organiseert een lokale expediteur aan om uw inzending te ontvangen. De agent pakt je kunst uit, levert het af op de showlocatie, haalt het op na de show, verpakt het weer in je doos en stuurt het terug naar je. De vergoeding hiervoor kan enkele honderden dollars bedragen, bovenop de kosten van uw doos en uw oorspronkelijke verzendkosten.

Kunsttip # 9 – Voer nooit meer kunstwerken in dan u bereid bent te leveren.

Als je de organisator van de kunsttentoonstelling belt en probeert een of meer van je geaccepteerde stukken niet te verzenden, zul je geen luisterend oor krijgen. Of als je gewoon niet alle geaccepteerde kunst levert, zou je, afhankelijk van de regels van die kunstwedstrijd, voor meerdere jaren van deelname kunnen worden uitgesloten.

Onthoud dus: maak je planning ruim van tevoren en volg deze tips, je hebt veel meer kans op een lonende ervaring als je meedoet aan kunstwedstrijden.

Gary Gumble gebruikt zijn creativiteit al meer dan 40 jaar in een of andere vorm van kunst. Hij studeerde af aan het Minneapolis College of Art and Design met een BFA. Daarna was hij 18 jaar commercieel illustrator voordat hij terugkeerde naar zijn vroege opleiding in beeldende kunst.

Sindsdien heeft zijn kunstwerk talloze prijzen in alle soorten en maten gewonnen.

Leave a Reply