De beste stamppot (verhouding boerenkool en aardappelen)

In de winter eten vele Nederlanders stamppot, zelf kunnen wij dit ook goed in de zomer eten. Een lekkere stamppot kan je maken van onder andere andijvie, zuurkool of boerenkool. De verhouding is echter altijd een moeilijke, zeker als jij dit gerecht altijd door (een van je) ouders hebt laten koken.

Welke aardappelen gebruik ik?

Een stamppot maak je het best van kruimige/bloemige aardappelen. Doordat ze sneller uit elkaar vallen dan vastkokende aardappelen is dit geschikter voor pureren. Er blijven dan geen harde blokjes achter en alles wordt 1 smeuïg geheel. Maar nu: hoeveel boerenkool gebruik je voor bijvoorbeeld 1 kilo aardappelen?

Verschil tussen vers of ingevroren groente

Smaken verschillen, iedereen heeft een andere voorkeur voor de soort groente die hij graag in zijn stamppot heeft. Het verschil met vers en ingevroren is dat de ingevroren versie al is geslonken. Verse groentes doen dat nog tijdens het koken, daarom kan de verhouding anders liggen tussen deze 2 versies.

Verhouding

Kies je voor de verse groente (boerenkool bijvoorbeeld)? Ga dan uit van een 1 op 2 verhouding. Een voorbeeld: heb je 1 kilo aardappelen, gebruik dan ongeveer 500 gram verse boerenkool. Kies je voor de diepvries versie? Gebruik dan rond de 350 tot 400 gram voor 1 kilo aardappelen. Ik raad je aan altijd te proeven. Zo kan je zelf de stamppot maken zoals je hem het liefste hebt.

Tips

Voor een lekkere stamppot voeg je nog een klontje boter toe. Ook zijn wat gebakken spekblokjes/reepjes heerlijk om er doorheen te roeren. Als laatste kan je kiezen voor een rookworst of de vegetarische versie ‘Ookworst’. Gewoon verkrijgbaar bij de Hema, geen sponsoring, gewoon heel erg enthousiast! Deze worst kan je in de verpakking op het einde meekoken, makkelijk toch?

Heb je wat stamppot over, bewaar dit gerust in de koelkast (voor max. 2-3 dagen). Warm het op in de magnetron, of nog beter: in de pan met wat boter.

Benodigdheden

  • 1 kilo aardappelen
  • 500 gram verse boerenkool of 350 gram diepvries
  • zout en peper
  • worst en eventueel spekjes
  • wat azijn
  • blokje boter

Bereiden

  1. Schil en snijd de aardappels in stukken, zo worden ze sneller gaar tijdens het koken. Doe daar meteen de boerenkool bij en kook ze samen voor ongeveer 20 minuten.
  2. De laatste paar minuten (kijk op de verpakking) kook je de worst mee in de pan.
  3. Giet alles af en stamp met wat boter, peper, zout en eventueel wat azijn alles tot een geheel. Vind je de stamppot nog een beetje droog? Doe er dan gerust een scheutje melk bij.
  4. Heb je er spekjes bij gebakken? Giet deze dan mét het vet ook in de pan. Zo creëer je een heerlijke volle smaak. Eet smakelijk!

Heb je nog tips, tricks of lang bewaarde familierecepten? Laat het gerust weten in de comments. Wie weet wat nog meer super lekker is in stamppot. Zo doe ik zelf vaak een snufje nootmuskaat erbij. Naast melk kan je ook room toevoegen. Maar net hoe smeuïg/gezond je het recept wilt maken.

Leave a Reply